mandag 7. februar 2011

Hagen gjør deg glad og lykkelig

"Du står der med nyplantede frø, med svarte render under neglene og et stort smil om munnen. Det er slett ikke merkelig at du kjenner deg lykkelig, hagearbeid får nemlig kroppen til å utsondre en rekke lykkehormoner."
Eva Robild, Hagegleder

Foto: Molo AS

Arbeidet i hagen får deg faktisk til å skille ut serotonin og dopamin, som påvirker humøret ditt positivt :)
Dopamin kalles "belønningshormonet", og er det samme stoffet som utsondres når du tar et glass vin, trener eller har sex!

Vi kan bli avhengige av dopamin-kikk fra røyk og alkohol, men om vi er kreative og skaper noe med hendene våre som er vakkert for øyet, kan vi faktisk få samme kikket!
 Har du opplevd det? Er det ikke herlig?!

Serotonin, som gjør deg i godt humør og glad til sinns, kalles "ha det bra-hormonet". Det gir deg en følelse av ro, velvære og påvirker søvnen positivt.

Forskere har funnet ut at det finnes en type "snill" bakterie i jord, som gjør at vi skiller ut mer serotonin. Så det å grave i jorda blir altså som en slags egenmedisinering mot nedstemthet.

Er du deppa og nedfor?... Kom deg ut i hagen :))
Eller så noen frø i vinduskarmen...

Foto: JDL

Hagerarbeid som terapi fungerer!
 Det har blitt bevist i flere undersøkelser.


PS: Vil ønske alle mine nye følgere hjertelig velkommen til Skogland!
Koselig at dere vil følge meg videre.
Legg gjerne igjen et lite spor...da blir jeg glad :)

Det kommer nok noen innlegg her ifra Skogland snart også...  ;)
men nå om dagen går det i vårrengjøring her!post signature

8 kommentarer:

 1. Fine ord.. på en mandags morgen! Takk.
  Snart begynner hagelivet og hos meg starten på en helt ny hage. Gleder meg.
  Ha ei flott ny uke!

  SvarSlett
 2. Ååh for en fin start jeg fikk på dagen nå da! :)) Har ligget utslått med migrene i hele dag, det var begynt å gå over og jeg satt i sofaen med en kopp te og tenkte at jeg kanskje skulle prøve å skrive et blogginnlegg, men så bestemte jeg meg for å heller forsøke lese noen blogger (noe jeg så å si aldri har tid til), og jammen er jeg glad for at det, får jeg ble fylt med glade lykkehormoner bare av å lese dette hage-innlegget ditt, hi, hi! :)) Åhhh som jeg gleder meg til å få begynne å rote i jorden igjen, plante frø, ordne i barkebedene, ta en vårrengjøring i lysthuset, så masse, masse frø i soloppvarmet jord mens vårsola varmer meg i ansiktet utenfor drivhuset!! Ja i det heletatt! :)) Men blir virkelig ekstra glad og lykkelig av hagearbeid, og nå er det jammen ikke så lenge igjen til jeg kan begynne å så frø i små krukker, se det spire, se alt det levende grønne og blomster i alle fantastiske farger våkne til liv igjen! :)) Takk for påminnelsen! Oj dette ble visst litt langt, hi, hi, måtte bare få sagt at dette var hyggelig lesning på en grå vintermandag! ;)

  Ha en riktig fin uke!

  Klem, Ann,
  Interiørbloggen Glassveranda.

  SvarSlett
 3. Hei:)

  Åå for et koselig innlegg! Du fikk meg til å lengte og glede meg ennå mer til våren:)
  Kjenner lykkehormonene allerede er på vei:))

  Ha en fin uke:)

  Klem Line E.

  SvarSlett
 4. Å ja! Og takk for at du skriver om dette. Jeg er fullstendig hagegal, og samler på planter som en tulling. Hagen er sjelens medisin, og spesielt for folk med psykiske lidelser er dette noe av den beste medisinen man kan få.Veldig kjekt at du tar opp dette, vil gjerne at hagegalskapen sprer seg i landet. Det er jo også veldig god trim, og å holde på i hagen kan heller ikke kalles arbeide, det gir veldig mange gode følelser og kan derfor ikke kalles arbeide. Håper flere innser dette.
  Klem!

  SvarSlett
 5. Åh jeg er så enig! Hagearbeid er den beste terapi! For både stress, melankoli og kjedsomhet. :) Gleder meg til å så alle frøene jeg har bestilt fra Zimtrade. :)

  SvarSlett
 6. Så det er derfor jeg blir så glad når jeg får perleblomstene i hus!!! :-) Genial medisin!! :-) Ha en koselig kveld! Klem

  SvarSlett
 7. Gode grunnar til å jobbe i hagen altså:-)Treng slik inspirasjon- Blir mest frustert i hagen eg, men handlar vel mykje om mangel på kunnskap...Noko som forøvrig kjem seg meir og meir, heldigvis!
  Og ja, er det ikkje bra med slik ungdom som svogeren min?!Dei fleste på hans alder oppi her flyttar til storbyen, og kjem sjeldan att- utruleg bra med nokon som går mot straumen.
  Skal nok legge ut fleir bilete etterkvart som arbeidet tek form!

  Og veldig moro å følgje korleis garden dykkar tek form au:-)

  Ha ein god tysdag!

  SvarSlett
 8. Å, venter også på våren! Her i havgapet på vestlandskysten har spirene såvidt dukket opp av jorden. Les gjerne mer om prosjektet for å øke bosettingen her og tips videre om du kjenner noen som vil bo på verdens fineste øy!

  SvarSlett

Så hyggelig at du tar deg tid til å besøke Skogland! Blir veldig glad om du legger igjen en liten hilsen.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails