tirsdag 10. mai 2011

Bryggerhuset

Her ser dere hva jeg holder på med innimellom alt annet om dagen...jeg orket bare ikke sitte i solveggen og se på den knusktørre veggen, så nå skal den males før jeg fortsetter med hovedhuset og låven.

Godt å slippe å kjede seg! :P

*******

Vår kjære Gulle, som vi kjøpte gården av, har skrevet ned mange historier fra sin barndom og livet på Skogland.
Jeg er så takknemlig for at hun deler dette med meg, og i dag vil jeg dele en historie med dere.
Familien var ofte samlet på tunet.
De hvite trekrakkene står på tunet den dag i dag...og syrinlysthuset, rundt det gamle steinbordet, er i ferd med å vokse seg høyt igjen etter at to store, råtne tuntrær ble fjernet i 2006.


-BRYGGERHUSET MITT-

Om sommeren bodde vi i bryggerhuset, og det var stas når vi skulle flytte dit. Det lå litt høyere opp på samme sted. Vi flyttet da opp i maimåned og bodde der til vi var ferdige med innhøstingen. Potetene var son regel det siste. Da skulle det vaskes og skures og gjøres rent i hovedhuset, og gulvene skulle males.

Det var så koselig å bo i bryggerhuset, der var så lyst og alt var så lettvint. Vi spiste måltidene våre ute på steinbordet, der det var skygge av de store trærne. Det som ikke var så lettvint var at vi måtte i kjelleren med maten når det blev for varmt. Kjøleskap fantes ikke den gangen. Jeg husker at vi hadde melka i spann og hengte den i brønnen for der var det kaldt. Vi hadde magasinkomfyr som som skulle flyttes opp i bryggerhuset, den var så tung at vi måtte samle tre til fire mann for å få den på plass. Og samme stria når den skulle ned igjen.

Det var to rom i bryggerhuset. I det ene var det bakerovn hvor mor bakte brød hele året, og så var det en stor bryggepanne hvor klesvasken foregikk. Det var sementgulv i det rommet så vi kunne søle med vann som vi ville, og sluk så vannet kom ut, men jeg må legge til at alt vannet måtte bæres fra brønnen som lå nede ved veien. Det andre rommet var stua våres. Der satt vi med lekser når det var skole. Det var herlige sommere i bryggerhuset i hele min oppvekst. Far døde i 1945, etter det tror jeg at det blev slutt,
 mor solgte da kuene også.

Når jeg nå som gammel tenker tilbake, er det mange ting som dukkker opp. Vi hadde det så godt. Vi var så lykkelige over det lille vi hadde, og så hadde vi altså et bryggerhus.
Nå er jeg godt voksen og kan fremdeles kose meg i bryggerhuset. Da jeg solgte barndomshjemmet mitt i 2006 var det første de nye eierne sa til meg; "Om vi kjøper Skogland, skal du ha bryggerhuset så lenge du lever", og slik har det blitt. Jeg koser meg der om sommeren med barna, og pusekatten Augusta som kommer mot meg og vil ha en godbit. Der er høner og en toppe som galer, og nesten skremte vettet av meg en grytidlig morgen jeg lå og sov.
Kan noen ha hatt et bedre bryggerhus enn meg? Jeg tror neppe det.

Gudrun Helene Fosen


Foto: Sveinung Bråthen/Boligpluss

Bryggerhuset vil vi prøve å bevare
 som det er, så godt det lar seg gjøre.
Her skal ingen vinduer byttes ut eller kledning rives vekk. Kun ødelagte og råtne materialer skal skiftes ut.
På taket skal den gamle teglsteinen beholdes.
De gamle lysbrytere blir nok byttet ut med
 nye bakelitt-brytere.
Med tiden...

Kanskje får dere se mer herfra en annen gang.. :)


post signature

7 kommentarer:

 1. Bare helt nydelig. Så kjekt med historie til stedet da:0).
  Ha en kjempe fin kveld.
  Klem

  SvarSlett
 2. så fint du ville dele dette med oss.
  nydelig sted.
  forstår at det betyr mye for deg,

  hilsen og klem Tove

  SvarSlett
 3. Å så koselig! også så heldig du er som har hun som bodde der før dere i hele sitt liv til å fortelle! Slike fortellinger er gull verd og gir jo stedet en ekstra verdi for dere som lever der i dag.

  Takk for at dere deler!

  Hilsen Gry K

  SvarSlett
 4. For en flott historie! Så spennende det er å lese om hvordan det var før; og tenke på at det er levd liv bak de veggene... Så fint at dere vil bevare det slik det var, også!! Det er virkelig vakkert der.

  Ble varm om hjertet jeg nå... :-)

  :-)

  SvarSlett
 5. Så koselig med en liten historie! Alltid spennende å høre om hva/hvordan de gjorde ting før i tiden! Og det bryggerhuset er jo så fint! :) Godt det blir bevart "som det er"...

  Ha en fin kveld!
  -Mari

  SvarSlett
 6. Helt klart at man slipper å kjede seg når man har gamle hus og hager å ta seg av... Men så GØY det må være å ta vare på noe som er så fint som bryggerhuset ditt, det ser bare så koselig ut der inne! Liker at dere tar vare på alt det gamle! Veldig fint ute ved veggen også, med smijernssenga og de nye hagemøblene i solveggen! Lykke til med all malingen i sommer:-) Takk for historien du delte, alltid spennende å høre fra gamle dager!

  Berit

  SvarSlett
 7. Fantastisk fint bryggerhus! Og så gøy å ha historier som tilhører huset! Altsfor mye fokus på idyll og ting i interiørverden. Historien bak gir steder og ting mye større verdi, syns nå jeg...

  Mona.

  SvarSlett

Så hyggelig at du tar deg tid til å besøke Skogland! Blir veldig glad om du legger igjen en liten hilsen.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails